2013.05.30.
18:46

Írta: Tacsi

Tudod melyik országot hozta létre egy tehetséges tervező, akit ma Miniszter-mentornak hívnak??

A szingapúriak által csak miniszter-mentorként emlegetett Lee Kuan Yew tudományos alapossággal tervezte meg országát, aminek mérete Debrecen területének másfélszerese csupán, de projektje minden bizonnyal egyedülálló nagyságú a világon. Vett egy adag államelméletet Platóntól, hozzáadott némi angolbarát elitizmust, megfűszerezte szilárd gazdasági pragmatizmussal, majd a kemény kéz politikájával megetette népével az egészet.

Forrás: lee-kuan-yew.com

A Délkelet-Ázsia Svájcaként is emlegetett Szingapúr a Maláj-félsziget déli csücskénél terül el, a felvirágzás az 1963-as függetlenedésüktől kezdődött. A gyarmati elnyomás és a japán megszállás mély nyomokat hagyott Lee Kuan Yew-ban is. Cambridge-i jogi diplomája megszerzése után egy baloldali gyarmatellenes csoport, a Népi Akció Párt vezéralakjaként vált ismertté. Ezután kezdte meg 26 éves miniszterelnöki pályafutását. (ezután, 15 éven keresztül, 2004-ig senior-miniszter volt a titulusa). Jelenleg fia, Lee Hsien Long az ország első embere, ő pedig a Miniszter-mentor.

Ez a természeti erőforrásokkal nem rendelkező, többnemzetiségű ország azóta modellként szolgált (több-kevesebb sikerrel) például Kínában, Oroszországban. A távközlési és a közlekedési hálózat kiépítésével Yew külföldi befektetőket csábított a szigetre, hivatalos nyelvvé tett az angolt, szuperhatékony államot hozott létre azzal, hogy a főhivatalnokoknak a magáncégek vezetőiével azonos bért adott, és addig üldözte a korrupciót, amíg szinte nyomtalanul kiirtotta. A gazdasági fejlődés ösztönzésének és a szabadságjogok szigorú korlátozásának elegye alkotja a szingapúri modellt: hasonlattal élve a mézesmadzag és a korbács motiváló hatásának két pólusa alapozza meg a rendszert. "A konfuciuszi-modell szerint az ember jobbá tehető, jómagam azonban nem vagyok meggyőződve erről." - nyilatkozta a National Geographicnak a miniszter-mentor.

A szingapúri életérzést folyamatos versenykényszer jellemzi: a kiaszu, magyar fordításban a "veszítés réme". A diákokat tízéves koruktól rangsorolják az iskolában, és jó helyre csak az elit kerülhet, a többieknek a megmunkálás és a szolgáltatói munka juthat a saját országában. A lakosság negyede jól képzett kínai bevándorló, Yew úgy véli, vessen magára, aki Szingapúri születésű és nem csipkedi magát eléggé, ő nézzen szembe a természetes szelekcióval.

A szingapúriak ilyen neveltetés után elsők akarnak lenni mindenben. Országos sorscsapás volt számukra, amikor 2005-ben az addig világelső szingapúri kikötő konténerforgalmát felülmúlta Sanghajé.

A nemzeti ünnepükre készülődve a Nat Geo újságírója ízelítőt kapott a kiaszu lényegéből: a terrortámadás elhárítására is készülő gyakorlatozása közben így nyilatkozott az egyik néző "Még nem vagyunk olyanok, mint az észak-koreaiak, de igyekszünk." Abban a földrajzi régióban a csöppnyi Szingapúr egyetlen esélyének tartják, ha állandó készültségben élnek. 2009-ben a GDP 5%-át tette ki a 11,4 milliárdos hadi büdzsé.

Az állandó veszélyérzet mellett a szabályok szigorú követése is végül beidegződéssé válik, és a rendőr a lakosok fejében lakozik - ahogy egy helybéli nyilatkozta. S valóban alig lehet látni rendőrt a szingapúri utcákon.

Az öncenzúra is ennek a jelenségnek a megnyilvánulása. A hatalommal való tárgyalásban muszáj a megfelelő megközelítést választani: " Ha ők délt mondanak, te nem felelhetsz északot. Északkelettel kezdd! Az már tárgyalás." - mondja Alvin Tan, a Necessery Stage művészeti vezetője. Társulata, amely a Sziget Fesztiválon is fellépett, olyan kényes kérdéseket feszegető témákat dolgoz fel, mint a halálbüntetés (ami a drogcsempészésért például azonnal kiszabott büntetés az országban), vagy a szexualitás. Aki nem tanulja meg ezeket a politikai tánclépéseket, és azt gondolja naivan, hogy például előmozdítja a nyílt beszéd ügyét, hamar rendreutasítják. A parlamentben egész történelme során 4 választott ellenzéki képviselő akadt, de vannak meghívásos alapon ellenzéki képviselők is. Ilyen volt Siew Kum Hong, 2 nemleges voksát síri csend fogadta.

A szingapúri társadalom legégetőbb pontja a népesedéspolitika, ami a "Kettő is elég" szlogennel futott a '70-es években. A kormány kedvezményekkel és hosszú szülési szabadsággal támogatja a fiatalokat, de ez sem ér semmit. Egy óvszergyártó cég felmérése szerint a szingapúri a világ egyik legkevesebbszer szeretkező népe lett.


Szingapúr olykor nyomasztónak tűnhet még a helyiek számára is, s mégsem jut eszükbe elhagyni szülőhazájukat. "Szingapúr olyan, mint egy forró fürdő, belemerülsz, fölvágod az ereid, s elfolyik az életed. De olyan jó meleg!" - mondta egyikük,

A miniszter mentor azt vallja, hogy Amerikával is az a baj, hogy ott az egyén a maga feje után mehet, és ezzel megengedik neki, hogy az állam jóravalóbb felének tegyen rosszat. "Ha este félsz kimenni az utcára, akkor ugyan mi értelme a fene nagy szabadságnak?"

komment

Címkék: mindennapok tervezés szigor öncenzúra gazdasági modell Szingapúr természetes szelekció autokratizmus miniszter-mentor

süti beállítások módosítása